Miten lapselle kannattaa säästää?

Perheenlisäyksen myötä myös perheen taloudellinen tapasaino saattaa tarvita uudelleen järjestelyä. Monet vanhemmat pohtivat, miten lapselle kannattaa säästää ja milloin säästäminen kannattaa aloittaa. Tärkeä kysymys on myös se, milloin säästetyt voi ja kannattaa antaa lapsen käyttöön.

Lapselle säästämisen merkitys

Saatat ehkä miettiä, miksi lapselle ylipäätään kannattaa säästää rahaa, kun vanhemmat kustantavat elämisen ja harrastukset. Lapselle säästäminen on järkevää monesta syystä. Tällä hetkellä Suomessa koulutus on ilmaista, mutta kukaan ei tiedä, miten koulutusjärjestelmämme kehittyy tulevina vuosikymmeninä. Ulkomaalaiset opiskelijat maksavat jo nyt lukukausimaksuja korkeakouluissa, ja on täysin mahdollista, että opinnot ovat tulevaisuudessa maksullisia myös suomalaisille opiskelijoille.

Lapsen kasvaessa menot kasvavat. Ajokortti, auto ja ensimmäinen oma asunto ovat tyypillisiä kohteita, joihin lapselle säästettyjä rahoja käytetään. Toki lapsi voi kasvettuaan käyttää rahat esimerkiksi välivuoden pitämiseen ja matkusteluun, mutta yleensä rahoille on mietittynä jokin muu kohde.

Tilille säästäminen

Helpoin vaihtoehto säästämiseen lienee erillisen säästötilin perustaminen lapselle. Voit tehdä myös säästämisestä automaattista ja laittaa toistuvaksi maksuksi siirtymään joka kuukausi lapsen tilille tietyn summan. Tilille säästäminen on lähes riskitön säästämisen keino, mutta toisaalta se ei koron näkökulmasta ole kovinkaan tuottoisa. Parhaimmillaankin säästötilien korot ovat muutamia prosentteja.

Rahastosijoittaminen

Rahastosijoittaminen on myös kohtuullisen helppo säästämisen menetelmä, sillä myös rahastosijoittamista voi harrastaa säännöllisellä kuukausisummalla. Säästettävän rahamäärän ei tarvitse kuukausitasolla olla suuri, sillä varallisuuden kartuttaminen onnistuu jo muutaman kympin kuukausisummalla. Rahastoja on monenlaisia, joten vaihtoehtoihin kannattaa perehtyä etukäteen. Kysy lisätietoa pankista tai omalta sijoitusneuvojaltasi. Mieti etukäteen ainakin se, mikä on sijoittamisen aikajänne ja miten suuren riskin olet valmis sijoitukselle ottamaan. Yleensä tuotto-odotus ja riski kulkevat käsi kädessä siten, että suuremman riskin kohteissa voi myös tienata enemmän. Lapselle säästettäessä sijoittamisen aikajänne on yleensä pitkä, joten suuria riskejä ei tarvitse eikä kannata ottaa.

Osakesijoittaminen

Suora osakesijoittaminen on hyvä vaihtoehto silloin, kun vanhemmat ovat itse kiinnostuneita osakemarkkinoiden toiminnasta. Osakesijoittamiseen ei kannata lähteä kovin pienillä summilla, joten hyvä vaihtoehto onkin tehdä uusia osakehankintoja kerran vuodessa tai jopa harvemmin ja sijoittaa kerralla vähintään 500 euroa. Sijoituksen arvo kasvaa yleensä vuosien saatossa, mutta luvassa voi olla myös osinkotuottoja, jos osakkeita ostetaan yrityksiltä, jotka jakavat voittoa osinkoina. Jokaisen osto- ja myyntitapahtumaan liittyy yleensä kustannuksia, joten kovin usein uusia hankintoja ei välttämättä kannata tehdä. Jos olet kiinnostunut osakesijoittamisesta säästämisen muotona lapsellesi, tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin ja kysy lisätietoja pankistasi.

Asuntoon sijoittaminen

Asumisen hinta varsinkin pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa on pilvissä, ja moni nuori opiskelija kamppaileekin toimeentulon kanssa varsinkin opiskelun alkuaikoina. Suurimmissa kaupungeissa asuntojen arvot yleensä nousevat tasaisesti, joten asuntosijoittaminen on varteenotettava vaihtoehto lapselle säästämisen keinoa pohtiessa. Pieni lapsi ei toki omaa asuntoa tarvitse, joten asuntoa voi vuokrata siihen saakka, kun lapsi aikuistuu. Jos lapsi ei syystä tai toisesta asuntoa myöhemmin itse tarvitse, hän voi vuokrata asuntoa tai myydä sen ja sijoittaa rahat uudelleen.

Asuntosijoittamisen sanotaan yleensä olevan tuottoisaa, mutta helppoa se ei välttämättä ole. Sopivan asunnon löytämiseen tarvitaan aikaa ja toki myös rahoituksen täytyy olla kunnossa. Jos asuntoa on tarkoitus vuokrata eteenpäin, mös vuokralaisen etsiminen voi olla haastavaa. Myös vuokralaisten vaihtuvuus aiheuttaa vaivaa ja kustannuksia, ja säännöllisesti myös asuntoa pitää remontoida tai sen varustustasoa päivittää, esimerkiksi kodinkoneiden osalta.

Teitpä säästämisen millä keinolla tahansa, varmaa on, että lapselle säästäminen on pitkällä tähtäimellä kannattavaa. Tutustu vaihtoehtoihin ja löydä itsellesi sopivin keino säästää lapselle tulevaisuutta varten.

Add Your Comment