Pikavipit ja vastuullinen rahankäyttö

Pikalainoja, kulutusluotottoja ja monenlaisia rahoitusratkaisuja mainostetaan nykyään kaikkialla, ja luottokortteja myönnetään jopa ilman säännöllisiä ansiotuloja eläville ihmisille. Vaikka luottojen saatavuus olisikin nykyään hyvä, kannattaa lainan ottamista aina harkita tarkkaan. Tässä artikkelissa kerromme vastuullisesta rahankäytöstä ja siitä, miten teet viisaita taloudellisia päätöksiä.

Paljonko velkaa on sopivasti?

Oleellinen osa vastuullista rahankäyttöä on se, ettei ihminen elä jatkuvasti yli varojensa ja että hän osaa myös säästää rahaa pahan päivän varalle. Ei voida kuitenkaan olettaa, että ihminen tekisi kaikki hankinnat käteisellä rahalla. Elämän suuriin hankintoihin kuuluvat ainakin asunto, ja usein myös auto hankitaan jonkinlaisella rahoituksella. Talousasioita vähänkään tuntevat tietävät myös, ettei säästöjen pitäminen pankkitilillä ole tuottoisin sijoitusmuoto, sillä inflaatio syö usein rahan arvoa enemmän kuin korko lisää sitä.

Ylivelkaantumisella tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisellä on suuria vaikeuksia selviytyä asumiskuluista ja elämisen perusmenosta siksi, että suuri osa hänen tuloistaan menee velkojen hoitoon. Pitkän ajan kuluessa tämä voi johtaa maksuvaikeuksiin ja lopulta ulosottoon. Ylivelkaantuneisuuden määritelmä vaihtelee sen mukaan, kuka tuloja arvioi. Yleensä pankit pitävät kohtuullisina kuukausittaisina lainanhoitokuluina 35-40 prosenttia kuukausituloista.

Mitä voi tehdä, jos ylivelkaantuminen uhkaa?

Omaa velkaantumisastetta kannattaa seurata aktiivisesti ja yrittää etsiä keinoja, jolla velkaantumista voi ehkäistä tai ainakin vähentää. Jos velanhoito lohkaisee odotettua suuremman summan tuloista eikä elämiseen tunnu jäävän riittävästi rahaa, kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin. Aseta lainat järjestykseen niiden koron ja lainan kokonaismäärän mukaisesti. Pyri pääsemään ensin eroon suurikorkoisimmista lainoista. Jos mahdollista, neuvottele matalakorkoisten lainojen maksuerät pienemmiksi ja maksa jäljelle jäävillä rahoilla kalliimpia lainoja ensin pois. Yleensä lainanantajat joustavat, mutta aina joustaminen ei ole mahdollista. Budjetoinnin avuksi on saatavilla monia helppokäyttöisiä laskureita, joiden avulla oman talouden tasapainoon saattaminen on helpompaa. Velkaantuminen voi pahimmillaan johtaa maksuhäiriömerkintöihin ja luottokelpoisuuden menettämiseen, mikä taas pitkällä tähtäimellä saattaa hankaloittaa myös muita asioita.

Miksi luottokelpoisuudesta kannattaa pitää huolta?

Maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikana huomattavasti, ja merkintöjä saavat yhä nuoremmat henkilöt. Aikuisuuteen kuuluu vastuullisuus, joka koskee myös yksilön taloudellisia valintoja. On tärkeää tiedostaa, että luottokelpoisuuden menetys saattaa aiheuttaa muitakin ongelmia kuin vain luoton saantiin liittyviä haasteita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi puhelinliittymän avaaminen tai asunnon vuokraaminen. Lohdullinen tieto on kuitenkin se, että myös maksuhäiriömerkinnöistä voi päästä ajan kanssa eroon.

Milloin pikavippi on oikea vaihtoehto?

Pikavippi on helppo ja kätevä tapa paikata tilapäistä rahantarvetta, mutta pääsääntöisesti pikalainat ovat myös muita rahoitusmuotoja kalliimpi vaihtoehto. Jos tiedät, että rahantarpeesi todella on vain tilapäinen ja pystyt maksamaan lainan kokonaisuudessaan eräpäivänä takaisin, voit harkita pikavipin ottamista. Pikavippiä ei missään nimessä kannata ottaa toisen lainan maksamiseen, sillä tällä tavoin päätyy helposti pikavippikierteeseen, josta ulospääsy myöhemmin on hyvin hankalaa.

Mistä löydän apua talouden tasapainottamiseen?

Ensimmäinen askel oman talouden tasapainottamisessa on tulojen ja menojen kartoittaminen ja taloudellisen tilanteen kokonaisarviointi. Budjetoinnin avuksi on saatavilla monia näppäriä apuvälineitä ja monet netin ansiosta talouteen liittyvä tieto on kaikkien saatavilla. Tulojen ja menojen kirjaamisessa kannattaa olla rehellinen, sillä pienistäkin menoista kertyy helposti suuri summa. Aloita menojen seuraaminen esimerkiksi keräämällä talteen kuitit yhden kuukauden ajalta. Luokittele menot eri kategorioihin ja mieti, mistä voisit elämässäsi karsia. Monet kunnat ja organisaatiot tarjoavat yksityishenkilöille velkoihin ja taloudelliseen tilanteeseen liittyvää neuvontaa. Pankit ja yksityiset sijoitusasiantuntijat keskittyvät mielellään sijoituskysymykseen, mutta toki talousneuvoja kannattaa ammentaa mahdollisimman paljon ja soveltaa niitä omaan elämäänsä sillä tavalla kuin se kulloinkin on mielekästä.

Add Your Comment